אפריקה תורמת באופן מינימלי לפליטת גזי חממה עולמית אך נושאת בנטל בלתי פרופורציונלי מההשפעות ההרסניות של שינויי האקלים. דו"ח עדכני של הארגון המטאורולוגי העולמי (WMO) מדגיש כי היבשת הופכת לנקודה חמה למשברים הנגרמים על ידי אקלים המשפיעים על ביטחון תזונתי, מערכות אקולוגיות וכלכלות. בתורם, זנים אלה מחריפים את העקירה, ההגירה והקונפליקט על רקע משאבים מתדלדלים.
קצב עליית הטמפרטורה הקשורה לשינויי אקלים ברחבי אפריקה עלה בעשורים האחרונים, וכתוצאה מכך מזג אוויר חמור יותר וסכנות הקשורות לאקלים. התמיכה הכספית בהסתגלות לאקלים ביבשת נותרה בלתי מספקת עד כדי כך, מה שמדגיש צורך דחוף בהשקעה ממוקדת.
בשנת 2022 לבדה, פגעי מזג האוויר, האקלים והמפגעים הקשורים למים השפיעו על יותר מ-110 מיליון בני אדם וגרמו לנזק כלכלי של למעלה מ-8.5 מיליארד דולר ברחבי יבשת אפריקה. יתרה מכך, דווח על כ-5,000 הרוגים, בעיקר עקב בצורת והצפות. עם זאת, על פי החשד המספרים האמיתיים גבוהים יותר בגלל דיווח חסר.
הדו"ח מזהה פערים משמעותיים בתצפית מזג אוויר ובשירותי התרעה מוקדמת ברחבי אפריקה. התהום בין הדרוש לשירותים הזמינים נותרה רחבה, ומסמנת צורך דחוף בפעולה. הגילויים הגיעו במהלך פסגת האקלים באפריקה , במקביל לפרסום תוכנית הפעולה של אזהרות מוקדמות לכל באפריקה.
החקלאות היא מרכזית בכלכלת אפריקה, ומעסיקה יותר ממחצית מכוח העבודה . עם זאת, שינויי האקלים הביאו להורדת הפריון החקלאי ב-34% מאז 1961. יחד עם הירידה הזו, יבוא המזון צפוי לשלש את עצמו, ויגדל מ-35 מיליארד דולר ל-110 מיליארד דולר עד 2025.
עלויות אובדן ונזקים צפויות באפריקה עקב שינויי אקלים עשויות להמריא בין 290 ל-440 מיליארד דולר, בהתבסס על היקף ההתחממות הגלובלית. ההשפעה של עלויות אלו תהיה תלויה בגורמים שונים, כולל מאמצי הפחתה גלובליים והשקעה מקומית בהסתגלות לאקלים.
לבסוף, דלדול משאבי הטבע כתוצאה משינויי אקלים עלול להסלים סכסוכים על קרקע, מים ושטחי מרעה. הדו"ח מצביע על מגמת עלייה בסכסוכי חקלאים-רועים עקב הלחץ הקרקעי הגובר, במיוחד במדינות שמדרום לסהרה.
הדו"ח הרב-סוכנויות הוא מאמץ שיתופי, השואב מידע מוועדת האיחוד האפריקאי, הוועדה הכלכלית של האו"ם לאפריקה (UNECA), השירותים המטאורולוגיים וההידרולוגיים הלאומיים של אפריקה, וסוכנויות מיוחדות של האו"ם, בין היתר.